eetstokje Etiquette

EETSTOKJES ÉTIQUETTE 

Wanneer u met eetstokjes gaat eten, zijn er wel bepaalde etiquetten waaraan u zich moet houden. Wanneer u met vork en mes eet, zijn deze er ook, dus waarom bij eetstokjes niet. Verrassend genoeg zijn de etiquetten voor het eten met eetstokjes redelijk streng en uitgebreid. Daarnaast verschilt de etiquette ook nog voor verschillende landen waar ze met eetstokjes eten. Daarom vindt u op deze pagina een overzicht van de belangrijkste etiquetten tijdens het eten met eetstokjes die in verschillende landen gelden. 

 

CHINESE EETSTOKJES ETIQUETTE 

Om te beginnen de belangrijkste etiquette, namelijk die van China. China is namelijk het grootste land waar ze met eetstokjes eten en er worden jaarlijks meerliefst 15 miljard paar eetstokjes gebruikt! Daarom eerst een uitleg over de Chinese etiquette.

 

WAT WEL MAG 

Alleereerst een overzicht van wat wél mag met eetstokjes als je er in China mee eet.

-Wanneer u een kommetje rijst een met eetstokjes, is het toegestaan dat u het bakje naar uw mond brent en de rijst rechtstreeks met de eetstokjes in uw mond schuift. Dit gebeurt veel in China en niemand zal hier raar van opkijken.

-Het is toegestaan om eten wat u op uw bord heeft met uw eetstokjes vóór het eten op het bord te leggen van andere, dichtbijstaande, mensen als zij moeite hebben om dit zelf te doen. Bijvoorbeeld aan uw ouders of grootouders. U dient dit wel voor de aanvang van de maaltijd te doen. Het is heel gebruikelijk in China om wat van uw eigen eten af te geven aan ouders of grootouders, dit is namelijk een teken van respect en zorgzaamheid.

-Wanneer iedereen klaar zit voor het eten, is het gebruikelijk om de oudsten van de tafel hun eetstokjes als eerste op te laten pakken. Ook dit is een teken van respect en zorgzaamheid. Zorg daarom dat u de ouderen hier altijd kans toe geeft.

 -Tegenwoordig is het gebruik van opschep eetstokjes erg gebruikelijk. Vroeger nam iedereen het eten van het midden van de tafel met zijn eigen eetstokjes, maar tegenwoordig is dat niet netjes meer. Daarom liggen er meestal aparte eetstokjes op tafel om mee op te scheppen. Deze worden na het opscheppen dus weer teruggelegd, zodat andere tafelgenoten deze ook kunnen gebruiken.

 

WAT NIET MAG 

-Het is onbeschoft om met uw eetstokjes op de rand van uw bord of kom te tikken. Bedelaars doen dit namelijk ook om aandacht te trekken. U wilt natuurlijk niet overkomen als bedelaar. 

-Wanneer u uw eetstokjes neerlegt, is het erg ombeschoft als u deze zo neerlegt dat de punten naar een van uw tafelgenoten wijzen. Let daarom altijd op hoe u uw eetstokjes op tafel legt. 

-Zet uw eetstokjes nooit rechtop in een kom met rijst. Dit verwijst naar het ritueel verbranden van wierook om het dode en de doden te voeren. 

-Wanneer uw kinderen niet goed eten met hun eetstokjes wordt u daarop aangekeken. In China zien ze het namelijk van de verantwoordelijk van de ouders dat kinderen de eetstokjes goed gebruiken.

-Het is niet toegestaan om uw eetstokjes met de achterkant te gebruiken om mee te eten. Wel is het toegestaan om met de achterkant van uw eetstokjes eten van het midden van de tafel op uw bord te scheppen en om met de achterkant van uw eetstokjes te roeren. 

-Het is enorm onbeschofd om met uw eetstokjes door het eten te 'graven' en te zoeken naar bepaalde ingredienten/stukjes. Gewoon netjes opscheppen en opeten. Dit graven verwijst namelijk naar het graven van een graf of iemands graf. Erg onbeschoft dus. 

 

JAPANSE EETSTOKJES ETIQUETTE 

Ook in Japan is er etiquette om het gebruik van eetstokjes. Deze etiquette is echter niet helemaal hetzelfde als in China, daarom hieronder een overzicht over de Japanse eetstokjes etiquette.

 

WAT WEL MAG 

-Wanneer u uw eetstokjes weg wilt leggen, mag u deze niet zomaar op tafel leggen. U dient de punten schoon te houden, daarom is het gebruik van een eetstokjeshouder verplicht in Japan. Wanneer deze niet beschikbaar is, kunt u deze zelf vouwen van een stukje papier.

-Het is toegestaan om het eten van de gemeenschappelijke borden af te pakken met de achterkant van uw eetstokjes. Doe dit echter alleen wanneer er geen aparte opschep eetstokjes zijn.

-Wanneer u uw eetstokjes neerlegt, dient u deze rechts-links neer te liggen. Dit houdt in dat u de eetstokjes een beetje diagonaal neerlegt met de punten links en de achterkant rechts. 

 

WAT NIET MAG 

-Het is onbeschofd om het eten met uw eigen eetstokjes door te geven aan de eetstokjes van uw tafelgenoten. Wanneer u eten door wilt geven, dient u uw bord aan te geven, zodat uw tafelgenoot het eten met zijn/haar eigen eetstokjes op kan pakken.

-Het is nooit toegestaan om eetstokjes gekruisd (over elkaar) neer te leggen op tafel. Dit symboliseert namelijk de dood.

-Ook in Japan mogen eetstokjes niet rechtop gezet worden in een kom met rijst, want dit symboliseert een begravenis. 

Hopelijk heeft u wat aan deze uitleg. Probeer er de volgende keer eens op te letten, vooral als u gaat eten bij een Chinees of Japans restaurant. Of wanneer u op vakantie gaat naar een van deze landen. Als u uw eetstokjes op de juiste manier gebruikt, laat u zien dat u respect heeft voor de cultuur en gebruiken in deze landen. U kunt het thuis natuurlijk ook proberen met uw eigen eetstokjes. Hieronder vindt u nog een leuk overzicht met nog een aantal etiquetten erop.

 Eetstokjes Etiquette