Soorten Chopsticks of Eetstokjes

WAT ZIJN CHOPSTICKS OF EETSTOKJES?

Chopsticks worden in Nederland vaak ook wel stokjes, eetstokjes of Chinese stokjes genoemd. Een paar chopsticks bestaat uit twee spits toelopende eetstokjes die vaak van hout of bamboe gemaakt. Deze worden in een hand vastgehouden en door een scharende beweging te maken met de hand kunnen de stokjes van en naar elkaar toegebracht worden. Zo kan men het eten vastpakken met de punten van de stokjes en het vervolgens naar de mond brengen en opeten.

Meer weten over deze webshop? Lees hier dan over chopstickx

Bekijk ons assortiment chopsticks en eetstokjes

 

VERSCHILLENDE MATERIALEN

Steeds vaker zijn eetstokjes ook gemaakt van andere materialen zoals metaal of kunststof.  De reden dat eetstokjes steeds meer van deze materialen worden gemaakt, is dat het duurzamere materialen zijn, waardoor de chopsticks makkelijk schoongemaakt kunnen worden in bijvoorbeeld de vaatwasmachine.

Toch worden er nog steeds veel chopsticks gemaakt van prachtige houtsoorten en bamboe. Weliswaar is het iets meer werk om deze op de hand schoon te maken, maar vaak zijn de houtsoorten zo mooi, dat het de extra moeite wel waard is.

 Soorten Chopsticks 

SOORTEN EETSTOKJES

Er zijn veel verschillende eetstokjes en elk land heeft vaak zijn eigen model stokjes. Daarnaast zijn er dan ook nog enorm veel verschillende modellen, kleuren en uitvoeringen binnen een land dat er voor ieders wil wel iets tussen zit. Hieronder een uitleg van de verschillen in eetstokjes tussen verschillende landen.

 

CHINA

Chinese stokjes zijn vaak erg lang, zo’n 25 centimer en soms zelfs meer. De chopsticks die ze in China gebruiken zijn over het algemeen ook een stukje dikker dan de eetstokjes die ze in andere landen gebruiken. Daarnaast zijn de punten vaak rond en erg stomp. Het profiel van Chinese stokjes is vaak vierkant. Chinese eetstokjes kunnen gemaakt zijn van bijna elk materiaal, maar tegenwoordig zie je in Chinese restaurants vooral veel Melamine chopsticks. Melamine is een kunststof. De reden hiervoor is dat melanine chopsticks makkelijk zijn schoon te maken. In de Chinese huishouden zijn de Chinese stokjes meestal gemaakt van gelakt bamboe.

 

JAPAN

Japanse stokjes zijn meestal een stuk korter dan Chinese stokjes, meestal zo’n 22 centimeter. In Japan noemen ze chopsticks over het algemeen ‘Hashi’. Japanse eetstokjes hebben bijna altijd een spits toelopende punt. Dit is onder andere het geval omdat Sashimi moeilijk op te pakken is met stompe punten. 

In Japan worden chopsticks meestal gemaakt van gelakt hout of bamboe. Japanse stokjes zijn dunner dan Chinese stokjes en hebben vaak een rond profiel.

Ook is het in Japan gebruikelijk dat er speciale kortere chopsticks zijn voor vrouwen en verschillende maten voor kinderen.

 

KOREA

Koreaanse chopsticks hebben vaak een lengte die ergens tussen de Chinese en Japanse stokjes valt. Het profiel is meestal vierkant en redelijk dun. Oorspronkelijk werende Koreaanse chopsticks gemaakt van zilver of messing, maar tegenwoordig worden ze bijna altijd van staal gemaakt. De reden voor het gebruik van stalen eetstokjes is vooral hygiëne. De chopsticks kunnen tenslotte makkelijk in de vaatwasmachine. De punten zijn vaak redelijk spits en hebben meestal grip sleufjes.

Regelmatig komt het voor de dat bovenkant van de chopsticks versierd is met een gravure en meestal zit er dan ook een Koreaanse lepel bij die in dezelfde stijl is.

 

VIETNAM

Vietnamese eetstokjes zijn vaak lang en lopen toe in een stompe punt. Meestal zijn ze gemaakt van bamboe of hout. Eigenlijk komen deze chopsticks sterk overeen met Chinese eetstokjes. Voor het opschepping van rijst uit een pan, worden vaak grote platte chopsticks gebruikt in Vietnam die ook wel bekend staan als A đũa cả.

 

TIBET

Tibetaanse chopsticks zijn over het algemeen identiek aan Chinese chopsticks. Vaak worden de eetstokjes die in Tibet gebruikt worden ook in China gekocht.

 

NEPAL

In Nepal zijn de chopsticks vaak redelijk kort, ongeveer vergelijkbaar met Japanse stokjes. De punten zijn in tegenstelling tot de Japans eetstokjes vaak stomp. Meestal zijn de eetstokjes in Nepal gemaakt van Bamboe. 

 

Nu u weet wat voor soorten chopsticks er zijn, is het misschien een goed idee om ook te leren hoe u ermee kunt eten. Lees daarover meer op deze pagina.