Hoe eet u met chopsticks?

HOE EET U MET CHOPSTICKS?

 

In Azië is het de gewoonste zaak om met chopsticks te eten. Daar weet men tenslotte niet anders. Voor ons westerlingen is het echter niet zo vanzelfsprekend om met chopsticks te eten en dat levert zo nu en dan klungelige taferelen op wanneer we het voor het eerst proberen. Vaak weten we al niet hoe we de chopsticks goed vast moeten houden en al helemaal niet hoe we er vervolgens mee moeten eten.

Toch is het niet zo heel moeilijk als u het eenmaal een aantal keer geprobeerd heeft. Daarom vindt u op deze pagina een uitleg over hoe u met chopsticks moet eten.

 

 

 

STAP 1

 

Om te beginnen houdt u uw hand gespreid zoals op de illustratie hieronder is weergegeven.

Hoe eet je met chopsticks 0

 

STAP 2

 

In deze stap neemt u de eerste chopstick in uw hand. Laat de bovenkant van het stokje rusten tussen uw duim en klem het stokje vervolgens met uw duim tussen uw wijs- en middelvinger. Wanneer u uw wijs- en middelvinger naar boven beweegt zult u zien dat u het stokje op en neer kunt laten bewegen.

 Hoe eet je met chopsticks 1

 

STAP 3

 

Voordat u beide chopsticks tegelijk hanteert, neemt u de chopstick van stap twee weer uit uw handen. In deze stap leggen we u eerst uit hoe u de andere chopstick vast moet houden.

Begin door de andere chopstick ook tussen uw duim te leggen met de achterkant.  Laat de punt vervolgens steunen op uw ringvinger en pink. Als u nu uw ringvinger en pink op en neer beweegt, zult u merken dat chopsticks op en neer gaan.

 Hoe eet je met chopsticks 2

 

STAP 4

 

Om deze laatste stap te voltooien combineert u stap twee en drie en neemt u beide chopsticks in uw hand. Wanner u dit gedaan heeft, legt u uw wijsvinger bovenop de bovenste chopsticks. Nu kunt u door het maken van een scharende beweging met uw vingers de chopsticks van en naar elkaar toebrengen. Eet smakelijk!

 

Wilt u nog meer weten over het eten met chopsticks en over de etiquette? Of wilt u extra tips voor het eten met chopsticks? Kijk dan ook eens op de site van Bezoek China. Daar vindt u ook een hoop andere interessante imformatie over China en veel goede reistips!

Hoe eet je met chopsticks 3