Sushi eten met eetstokjes?

Sushi eten met eetstokjes?

Sushi eten is tegenwoordig meer dan ingeburgerd in Nederland. Op elke hoek van de straat vind je tenslotte wel een sushi restaurant of afhaal.

Maar hoe eet je sushi nou precies? Voor het eten met Sushi gebruik je over het algemeen Japanse eetstokjes. Echter zijn hier wel een aantal uitzonderingen op. Daarom vind je hier voor eens en voor altijd een antwoord op de vraag hoe je sushi eet.

Sushi met eetstokjes?

Eetstokjes of niet?

Om dan maar meteen te beginnen met de vraag of je sushi altijd met eetstokjes eet. Nou, nee dus. Wanneer je Maki eet, dat zijn rolls met een stuk zeewier eromheen, dan mag je die eten met de hand. Eet je daarentegen nigiri of sashimi, dan word je wel degelijk geacht om hiervoor eetstokjes te gebruiken. Bij voorkeur met spitse punten zodat je de sashimi makkelijk vast kunnen pakken met de stokjes.

 

Wasabiiiiiiii

Doe jij dat ook: Je gaat aan tafel zitten en het eerste wat je doet is sojasaus in je bakje doen en hier een flinke klodder wasabi doorheen mengen. Nou, dat mag je voortaan dus nooit meer doen. Volgens de Japanners verpest je hiermee de smaak van de Sojasaus en ook die van de wasabi. De sojasaus en de wasabi dien je dus apart te gebruiken! Doe met je eetstokjes de gewenste hoeveelheid wasabi op de sushi en dip vervolgens in de sojasaus.

 

Sojasaus

Om dan maar meteen in te haken op die sojasaus, ook daarvoor hebben de Japanners bedacht hoe je je sushi hierin hoort te dippen. Om onze sojasaus liefhebbers maar meteen teleur te stellen: het is niet de bedoeling om je sushi te verzuipen in de sojasaus. Dubbel dippen is dan ook not-done. Bovendien valt je sushi daardoor uit elkaar en met je eetstokjes alle rijstkorrels uit de sojasaus halen is geen makkelijk klusje.

 

Eigenlijk is het heel simpel. Eet je maki, dan is het de bedoeling dat je de rijstkant gebruikt om in de sojasaus onder te dompelen. Eet je nigiri, dan moet je de belegde kant van de nigiri dippen in de saus. Met je eetstokjes kun je eventueel nog wat wasabi op de sushi doen.

 

Wat voor eetstokjes?

Fijn, je weet nu eindelijk wanneer en hoe je eetstokjes gebruikt als je sushi eet. Maar wat voor stokjes gebruik je dan? Om te beginnen met het belangrijkste: stokjes die je zelf mooi en fijn vindt! Over het algemeen kan je voor het eten van sushi, vooral sashimi, beter kiezen voor chopsticks met een spitse punt. Hiermee kan je de dunne plakjes vis namelijk makkelijker beetpakken. Ook zijn Japanse (sushi) eetstokjes vaak relatief kort, maximaal ca. 25 centimeter.

Voor de rest zijn er niet echt regels over het soort eetstokjes dat je gebruikt. Zo moeilijk zijn ze toch nog niet in Japan!

 

Waar koop je eetstokjes?

Nou dat is makkelijk, bij Chopstickx! Wie bieden een breed assortiment van verschillende soorten en maten eetstokjes, voor ieder wat wils! En wil je echt iets speciaals voor bij de sushi? Dan kan je je chopsticks ook nog laten voorzien van een persoonlijke gravure! Benieuwd? Klik hier voor een overzicht van ons assortiment.